Ενοικίαση κατοικίας

tolet
Η αγορά ακινήτων στην Αγγλία είναι unregulated, το οποίο σημαίνει ότι τα μεσιτικά δεν τα ελέγχει το κράτος, ή δεν τα ελέγχει όσο θα έπρεπε. Γι’ αυτό το λόγο πολλά πράγματα είναι περίεργα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη γνώσης του αντικειμένου από τους μεσίτες, οι παράλογες τιμές κλπ.
Κατ’ αρχήν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο, ειδικά σε μέρη όπως το Λονδίνο και το Brighton όπυ υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Τη μία μέρα σας δείχνουν ένα flat, την επομένη μπορεί να έχει ενοικιαστεί. Το πόσο χώρο έχετε για παζάρι εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το property, και τα properties στο Λονδίνο που είναι σε «φυσιολογικές-για-Λονδίνο» τιμές, ή σε άλλες περιοχές με αυξημένη ζήτηση και μικρή προσφορά, συνήθως δεν είναι καλά. Από την άλλη υπάρχει πολύς κόσμος που είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με κάτω-του-μετρίου standards. Άρα, ρεαλιστικά, δεν υπάρχει και πολύς χώρος για διαπραγμάτευση.
Η καλύτερη λύση είναι να βρείτε flat απευθείας από landlord (ιδιοκτήτη), δηλαδή σε site τύπου gumtree.com κλπ. Αυτό θέλει περισσότερο ψάξιμο απ’ότι το ψάξιμο μέσω μεσιτικού, καθώς οι μεσίτες προκειμένου να νοικιάσουν τα σπίτια τους, παίρνουν τηλέφωνο τους πελάτες τους και είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
Αν δε δουλεύετε στο Λονδίνο ή είστε φοιτήτής, ετοιμάστείτε να σας ζητήσουν 6 ή και 12 μήνες όλα τα ενοίκια μπροστά + έξοδα μεσιτικού + έξοδα για references κλπ. Αυτά συνήθως δεν μπορείτε να τα αποφύγετε για τους προαναφερθείς λόγους. Τέλος, αν δε δουλεύετε, θα πρέπει να έχετε guarantor (εγγυητή), ο οποίος έχει ή όχι σπίτι στην Αγγλία (αναλόγως πόσο δύσκολο είναι το μεσιτικό) και είναι υπεύθυνος για τυχόν ζημιές ή για απλήρωτα ενοίκια.
Αν είστε διατεθιμένος να ξοδέψετε πολλά και είστε άνετοι με χρήματα, τα παραπάνω δεν ισχύουν και επικεντρώνεσαι στην ποιότητα του flat.
Αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά, είναι να κάνετε register με μεσιτικά της περιοχής σας και να τους πείτε τι ψάχνετε. Μετά αυτά «δουλεύουν για εσάς» ψάχνοντας να σας βρουν σπίτι. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το κάνουν 100% για το δικό τους συμφέρον και όχι για εσάς!

Tenancy Agreement (ή Assured Shorthold Tenancy Agreement)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ TENANCY AGREEMENT
Μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά όπως προαναφέρθηκε, τα μεσιτικά προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από παντού και θα το χρησιμοποιήσουν για πάτημα όποτε το χρειαστούν. Θεωρητικά, στην Αγγλία, ο νόμος είναι με το μέρος του ενοικιαστή (tenant), αλλά δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση επί τούτου, και είναι δύσκολο να κατατοπιστεί κάποιος μόνος του επί του θέματος. Επίσης το ύφος του tenancy agreement (συμβόλαιο) φαίνεται ότι επωφελεί τον ιδιοκτήτη (landlord). Εάν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο ή δεν το καταλαβαίνετε, ρωτήστε τους, είναι αναγκασμένοι να σας εξηγήσουν. Για περισσότερες νομικές λεπτομέρεις, landlord – tenant act εδώ: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/70

Για να δείτε ένα παράδειγμα βασικού συμβολαίου πατήστε εδώ. Κάθε μεσιτικό έχοντας σαν βάση αυτό, βάζει τις δικές του παραμέτρους και δικλείδες, οπότε για να είστε 100% σίγουροι, διαβάστε το συμβόλαιο που θα σας δώσει το μεσιτικό (ή ο ιδιοκτήτης).

Inventory

Το inventory είναι μια λίστα με τα υπάρχοντα και την κατάσταση του σπιτιού. Αυτό μερικές φορές είναι υπερβολικά λεπτομερές για παράδειγμα «ρωγμή 5cm στον τοίχο», άλλες όχι. Για αποφυγή παρεξηγήσεων και εξόδων στο τέλος του tenancy, με το που μπείτε στο διαμέρισμα, διασταυρώσε το inventory με αυτά που βλέπετε στο σπίτι και ειδοποιείς κατευθείαν το μεσιτικό για οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτούνται. Μπορείτε να τραβήξεις φωτογραφίες και να τις στείλετε με ένα email εάν χρειαστεί.
Τέλος, αλλαγές στο flat δεν επιτρέπονται (βάψιμο, καρφιά κλπ). Για τέτοιου τύπου αλλαγές πρέπει να συνενοηθείτε με το μεσιτικό ή τον landlord.
Για website μεσιτικών δείτε εδώ.

Deposit

Το deposit είναι η εγγύηση που δίνει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη (ή το μεσιτικό) προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ζημιές στο τέλος του συμβολαίου και σας παρέχεται για ανάγνωση και υπογραφή μαζί με το συμβόλαιο, ή μέσα σε 14 ημέρες από την παραλαβή του. Εάν δεν παραλάβετε το πιστοποιητικό εγγύησης, κάντε στον ιδιοκτήτη ή το μεσιτικό σας μία απλή ερώτηση:
«Πώς είναι προστατευμένο το deposit μου;»
Στο τέλος του συμβολαίου, εάν το σπίτι έχει στο inventory ένα τραπέζι για παράδειγμα, το οποίο σπάσει ο ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να του κρατήσει κάποια χρήματα από το deposit για την αγορά νέου τραπεζιού. Προσοχή: σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν ο ενοικιαστής αγοράσει ένα καινούριο τραπέζι, διαφορετικό από το υπάρχον, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν του αρέσει και ότι ήθελε το συγκεκριμένο τραπέζι που είχε στην αρχή, και άρα πάλι να αφαιρέσει χρήματα από το deposit για αγορά νέου τραπεζιού. Το ίδιο ισχύει με όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο inventory. Σε περίπτωση παρόμοιας απώλειας συνενοηθείτε με τον ιδιοκτήτη ή το μεσιτικό. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το inventory αναγράφει και τη θέση του αντικειμένου, η οποία εάν βρεθεί αλλαγμένη στο τέλος του συμβολαίου, ο ενοικιαστής μπορεί να χρεωθεί. Αυτό είναι ακραία περίπτωση βέβαια, αλλά πιστεύουμε ότι ως ενοικιαστής, καλό είναι να είστε προϊδεασμένος.
Το μεσιτικό ή ο ιδιοκτήτης οφείλουν βάσει νόμου να ασφαλίσουν το deposit, με κάποια από τις 3 εγκεκριμένες από την Αγγλία υπηρεσίες προστασίας εγγύησης (deposit protection scheme) όπως
Αυτές οι εταιρίες εγγυώνται ότι:
  1. Ο ενοικιαστής θα πάρει πίσω το deposit του, το πολύ 30 ημέρες μετά την λήξη του συμβολαίου.
  2. Οποιαδήποτε διαφωνία περί ζημιών ή παρακράτησης μέρους ή όλου του deposit, θα αντιμετωπιστεί από κάποια τρίτη, ανεξάρτητη και δίκαια αρχή.
Εάν το μεσιτικό ή ο ιδιοκτήτης δεν ασφαλίσει το deposit σας, να ξέρετε ότι παρανομεί, και ότι μπορείτε να το κυνηγήσετε δικαστικά. Σε τέτοια περίπτωση ζητήστε βοήθεια από το citizens advice bureau (συνήγορος του πολίτη).
Δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι στο τέλος του συμβολαίου και να μην πληρώσετε το τελευταίο 1.5 ενοίκιο, εάν τουλάχιστον δεν έχετε συνενοηθεί με το μεσιτικό ή τον ιδιοκτήτη. Συνήθως η απάντηση είναι αρνητική.